Zes wandelingen door de Gentse binnenstad.
Gent is een bruisende stad die rijk is aan indrukwekkende monumenten,aangename musea, middeleeuwse straten, gezellige pleinen, levendige cafés en uitstekende restaurants. Maar Gent is bovenal de stad van de Leie en de Schelde. De twee rivieren maken een grote boog door de stad voordat ze bij de PortusGanda samenstromen. Gent is ook de stad van de festivals. De Gentse Feesten, een tiendaags cultureel volksfeest met muziek en theater, zijn bekend tot ver over de grenzen.
Pleinen en torens
Drie pleinen − Emile Braunplein, Korenmarkt en St.-Baafsplein − vormen het hart van de stad. Drie torens – St.-Michiels, Belfort en St.- Baafs – domineren het stadssilhouet. Gent is een ideale bestemming voor een lang weekend of meerdaags bezoek. Wie Gent heeft bezocht wil altijd terugkeren om nog meer te ontdekken in deze Vlaamse stad.
Op zoek naar de Rechtvaardige Rechters
Een van ‘s werelds meest vermaarde schilderijen, “De Aanbidding van het Lam Gods” van Jan en Hubert Van Eyck, wordt momenteel gerestaureerd. Twee derde van de panelen van het kunstwerk zijn te bezichtigen op hun oorspronkelijke locatie, de Sint-Baafskathedraal. De overige panelen zijn te bewonderen in het het Museum voor Schone Kunsten (Citadelpark), waar je regelmatig de restaurateurs aan het werk ziet. Nog meer ontdekken? In het Caermersklooster (Vrouwebroersstraat) ontdek je alles over de gebruikte schildertechnieken en de symboliek van dit meesterwerk. Om het helemaal bijzonder te maken kan je net als andere speurneuzen op zoek gaan naar het paneel van de “Rechtvaardige Rechters” dat in 1934 op geheimzinnige wijze gestolen werd.
Wie Gent heeft bezocht wil altijd terugkeren
Heel even, een paar dagen maar, slaapt de stad uit na de Gentse Feesten. Op 10 dagen midden juli tijd zijn er zo’n miljoen bezoekers geweest voor het grootste straatfestival van Europa. De nijvere mensen van de reinigingsdienst, die dagenlang in de weer geweest zijn om 350 ton afval op te ruimen, kijken tevreden naar straten en pleinen die er weer netjes bijliggen.
Gastvrije ontvangst
Het lijkt wel of de stad haar gastvrije armen, die van de Schelde en de Leie, weer opent om bewoners, bezoekers, genieters, shoppers, toeristen … te verwelkomen tussen haar monumenten, stille hoekjes, verborgen plekjes en winkelstraten. Cafés, restaurants, koffiehuizen en ijssalons schakelen weer over naar hun gewone ritme. De overheersende geuren van frieten, mossels, pizza’s en worsten zijn weggeëbd; nu is er weer meer aandacht voor het culinaire en voor klassieke Gentse gerechten als stoverij en waterzooi. Pils, al dan niet uit een plastic bekertje, ruimt baan voor speciale bieren, netjes uitgeschonken in glazen en getooid met een mooie schuimkraag.
Nieuwe ontdekkingen
Robert Declerck: 'Ook al woon ik hier al een paar decennia, er valt nog altijd van alles te ontdekken, naast de grote schat aan historische monumenten en ander fraais. Een prachtige tuin bijvoorbeeld, wanneer je toch maar die open poort binnenstapt. Of een mooie gevel wanneer je ergens om een hoekje gluurt. En kijk eens wat meer omhoog. Bovenaan een trapgevel in een smal straatje doet een bekend figuurtje zijn ding, Al eens gekeken naar de talrijke nissen; helaas soms ook zonder beeld. Of naar de teksten , jaartallen en reliëfs hoog op de gevels in winkelstraten en elders. Stap eens door deur, waarvan weinig mensen weten dat daarachter een andere wereld schuil gaat.'
Stad vol verhalen
Gent is een stad vol verhalen. Sommige zijn overduidelijk in het straatbeeld aanwezig, andere ontdek je achter hoek en kant tijdens wandelingen, nog andere worden gefluisterd door archieven. Ik kijk ernaar uit om er zelf nog meer te ontdekken: op een gezellig terrasje, in een van die heerlijke koffiehuizen, tussen pot en pint in cafés met een eindeloos aantal bieren of gewoon tijdens een toevallige ontmoeting in deze gezellige, gastvrije, kleurrijke en veelzijdige stad.